pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.me tube300.me
Loading...

Crowdfunding; meer dan geld alleen

Meer dan geld alleen

In een van mijn vorige blogs over crowdfunding ging ik in op het meten van het succes van een crowdfunding campagne. Het bleek dat dit op twee manieren te meten is: 1. Hoeveel geld hebben we bij elkaar weten te verzamelen 2. Hoeveel donateurs hebben we aan ons weten te binden. Op dat laatste wil ik nog wat verder ingaan. Het is goed om crowdfunding te gaan zien als een ruil tussen organisatie en donateur (of investeerder).

Ruilen

De organisatie krijgt het geld en de donateur krijgt daar een reward voor terug. Ik constateerde al eerder dat dit niet alleen om materiële rewards hoeft te gaan, maar dat bijvoorbeeld ook naamsvermeldingen en een certificaten worden gebruikt. Als de gedachte van een ruil tussen organisatie en donateur doorgetrokken wordt, dan kan de donateurs misschien ook wel meer dan alleen geld geven. We kunnen hierbij denken aan aandacht, energie, tijd of een gevoel (bv betrokkenheid).

Donateurs willen vaak wel meer dan alleen maar geld doneren, maar dan moet daar wel iets tegenover staan. Als we crowdfunding nu bekijken als het een ruilhandel, dan zien we dat de donateur en organisatie bij het ruilen van geld en rewards gelijk staan. De organisatie het geld, de donateur de reward. Wil de organisatie nu ook de betrokkenheid of tijd van de donateur, dan zal het daar weer iets anders tegenover moeten staan. Belleflamme e.a (2010) concluderen niet voor niets dat: “Entrepreneurs who can not identify or create a community (…) so that this community enjoys additional benefits, will hardly ever opt for crowdfunding.”

In hetzelfde onderzoek wordt ook de volgende suggestie gedaan:

“Although raising money is reported to be a strong motivation for organizations to use crowdfunding, (…) other motivations for resorting to crowdfunding are seen as equally important; in particular, getting public attention and obtaining feedback on the product/service offered.

Dialoog

Hoewel het met de publieke aandacht voor crowdfunding wel (relatief) goed zit, wordt in mijn ogen het laatste aspect nog niet optimaal gebruikt. Door actief de dialoog aan te gaan met donateurs kunnen organisaties een bron van kennis en creativiteit aanboren, waaruit veel nieuwe en waardevolle ideeën kunnen ontstaan. Om dit succesvol te kunnen implementeren dient men wel over een bepaalde denkwijze te beschikking. De Amerikaanse econoom Theodore Levitt (1960) beschrijft deze denkwijze als volgt: “The organization must learn to think of itself not as producing goods and services but as buying consumers, as doing the things that will make people want to go business with it”.

Crowdfunding is niet alleen het ophalen van geld, maar is ook een manier om de interesse van het publiek te peilen en/of het publiek te betrekken bij de organisatie. Het kan als een bepaalde vorm van marketing worden ingezet. Naast dat crowdfunding voor een bredere afzet van je producten kan zorgen, kan het er ook voor zorgen dat gebruikers een ‘betere’ of ‘vollere’ ervaring met het product kunnen hebben. Het betrekken van het publiek bij de ontwikkeling van een project of product kan ervoor zorgen dat het publiek beter in staat is dit product te begrijpen en kan kunstinstellingen helpen hun artistieke waarden beter over te brengen.

Conclusie

Om crowdfunding zo effectief mogelijk te gebruiken moeten we dan ook niet alleen denken vanuit de organisatie, maar ook vanuit onze klanten: de potentiële donateurs. Waarom zouden zij betrokken willen zijn bij ons project? Welke dingen hebben we deze donateurs te bieden en hoe benutten we daarin onze ‘unique sellingpoint’. Het zijn vragen die elke organisatie zichzelf zou moeten stellen, maar die bij crowdfunding nog eens extra onder de aandacht moeten worden gebracht

Het is interessant om daarom binnenkort eens verder in te gaan op de rewards die culturele organisaties/kunstenaars bij hun crowdfunding campagne te bieden hebben en hoe deze op een creatieve manier kunnen presenteren.

Koen van Vliet

You might also like

No Comments

Leave a Reply