pornjk.com tube600.com xpornplease.com redtube.social porn600.me porn800.me watchfreepornsex.me tube300.me
Loading...

Crowdfunding tips

Crowdfunding tips

Veel gesprekken heb ik al gevoerd over tips en tricks voor het gebruik van crowdfunding. Maar helaas, er is nog geen blauwdruk tot succes en die zal er volgens mij ook nooit komen. Ieder project, iedere maker en daardoor iedere campagne heeft zijn eigen voor- en nadelen en deze hebben allemaal hun uitwerking op de manier waarop je het beste je campagne kan insteken. Toch zijn er gelukkig wel enkele tips te geven:

Kies je doelgroep en je boodschap
De verschillende soorten donateurs hebben ook verschillende behoeften en argumenten voor hun donatie. Probeer je doelgroep dan ook duidelijk af te kaderen, een schot hagel heeft vaak weinig tot geen effect. Pas ook je boodschap op je doelgroep aan; je vrienden en familie hebben willen iets anders horen dan de mensen die puur voor je product investeren. Probeer er achter te komen welke motivatie mensen hebben om mogelijk een donatie te doen.

Kies je middelen, maar focus op je doel
Crowdfunding is een middel, het is geen doel op zich. Hetzelfde geld voor het gebruik van Facebook, Twitter en andere sociale media; het zijn instrumenten om je campagne onder de aandacht te brengen. Gebruik deze instrumenten dus niet als doel op zich, maar om iets te bereiken. Ook het platform waar je voor kiest (Kickstarter, voordekunst, Cinecrowd, CrowdAboutNow) is een instrument. Het wordt dan ook al vaak gezegd: op een platform staan is geen garantie voor succes. En zo kunnen we nog wel even doorgaan met het opstellen van ‘instrumenten’.

Wat zou het doel dan moeten zijn? Zoveel mogelijk mensen bereiken (middel), je product onder de aandacht brengen (middel), je product voorverkopen (middel), geld verzamelen om je product te maken (middel)? Het dient er allemaal voor om je product, in welke vorm dan ook, te ontwikkelen of te produceren. Focus dus op datgene wat je wilt bereiken en bedenk met welke middelen/instrumenten je dit het beste kan doen.

Denk verder dan je product
Je probeert niet alleen je product te verkopen, maar vooral het idee erachter. Zeker in de creatieve en sociale sector, is je product of de dienst eigenlijk ook een middel. Het gaat om het doel daarachter, probeer dit dan ook in de communicatie naar buiten te brengen. Mensen willen graag het ‘waarom’ achter je product horen.

Denk in massa’s, maar koester de individu
Zoals de ontwikkelaars van the Sochi Project ervaren: “Kleine donaties zijn goed om massa te creëren en om een achterban tot stand te brengen, maar de administratie ervan is een heidens karwei dat meer geld kost dan het oplevert.” Het is vrijwel onmogelijk om met veel kleine bedragen grote projecten te financieren. Ga dus ook op zoek naar de investeerders die grote bedragen kunnen investeren.

Probeer van je kleine donateurs, uiteindelijk grote donateurs te maken. Betrek ze bij je project, laat ze meedenken en koester ze. Laat ze merken dat ze onderdeel zijn van de community die je rond je project aan het ontwikkelen bent. Daarbij kun je persoonlijk in contact met ze raken, maar soms is alleen een kaartje met ‘bedankt’ al genoeg om mensen te overtuigen.

Door dit actief te blijven doen, zowel in het proces naar een succesvolle campagne als daarna, zullen deze donateurs waarschijnlijk je gehele ontwikkelingstraject of carrière geïnteresseerd in je zijn.

Vraag! En het liefste nog persoonlijk ook
Niemand geeft zomaar zijn geld weg (uitzonderingen daargelaten). Het is belangrijk om de vraag naar financiering te durven stellen. Sociale media, mails, websites; al deze zaken zijn vooral gericht op het genereren van aandacht voor je project. De daadwerkelijk vraag om een investering zou het beste persoonlijk kunnen, en vertel dan meteen waarom je het juist aan hen vraagt. Zorg dat mensen zich speciaal gaan voelen en benadruk de exclusiviteit die van je vraag uitgaat.

Maak ook gebruik van je netwerk; mensen geven eerder als ze persoonlijk gevraagd worden door iemand die ze kennen of bewonderen. Zorg dus dat je weet wie de ‘prominente individuen’ zijn die jouw doelgroep aanspreken en gebruik hen om je boodschap over te brengen.

Maar vooral
Bedenk dat je niet de enige bent met dilemma’s, vragen en moeilijkheden op het gebied van fondsenwerving en de inzet van crowdfunding. Struin het internet af voor ervaringen, visies en mogelijkheden of ga eens een kop koffie drinken met iemand die er vaker mee bezig is.

Meer tips?
Social media examiner – 11 Tips for Crowdfunding: How to Raise Money From Strangers
Cultura – Crowdfunding tips
Huffingtonpost – Crowdfunding tips for entrepreneurs on the hunt for cash
Filmthreat – 10 tips to successfully crowdfund your movie
Pozible – 12 tips to crowdfunding succes

Heb jij nog tips of ervaringen die wilt delen, laat hieronder dan een reactie achter..

Koen van Vliet

You might also like

No Comments

Leave a Reply